iZone.bg
Съвети

Каква камера за компютър да си купите – Топ 10 Уеб Камери за 2019

от Георгиос Стамос 16 мин. за прочитане
  1. Каква камера за компютър да си купите – Топ 10 Уеб Камери за 2019

Каква камера за компютър да си купите – Топ 10 Уеб Камери за 2019

Това каква камера за компютър да си купите се определя от комбинация от много фактори. Като се премине от онлайн стрийминг, през интервюта за работа, до Skype чатове, висококачествената уеб камера се явява задължителен елемент за всички онези, които не искат да имат нищо общо с лошо видео качество.

Резолюцията е това, което производителите на уеб камери обичат да рекламират най-много. Чиповете на камерата с Full HD резолюция са станали изключително достъпни през последните няколко години, особено що се отнася до цените на едро. Но не всички Full HD камери са еднакви.

Резолюцията е само малка част от това, което определя качество на картината като цяло. Автофокусът, балансът на светлината, шумът на изображението, фокусното разстояние и дори софтуерната обработка играят съществена роля и имат значение за това, дали на видеото ще изглеждате като пикселизирано петно.

Преди да ви предложим нашите топ 10 предложения за уеб камери за 2019 година, ви предлагаме първо да прочетете за какво да следите при избора си на такова видео устройство.

Как да изберем точната за нас уеб камера?

Предназначения на Уеб камерите

Това е най-важното решение, което трябва да вземете на въпроса каква камера за компютър да си купите, което се нарежда дори преди определянето на бюджета ви. А именно, за какво ще ползвате устройството. Има няколко основни приложения, които ще ви предложим и от които може да си изберете:

  • Видео чат – през Skypeили някое друго приложение за видео чат.
  • Видео блогинг
  • Видео наблюдение
  • Уебинари на живо
  • Уебинари на запис
  • Запис на видео клипове
  • Стрийминг при гейминг в различни онлайн платформи
  • Видео подкаст
  • Конферентни разговори
  • Онлайн курсове
  • Интервюта  

Бюджет за уеб камера

Това е едно от най-важните решения, които трябва да вземете преди закупуването на уеб камера. Бюджета ви определя дали ще направите компромис с липсата на някои функции на устройството.

Цените на уеб камерите може да варират между 25лв. та чак до 300лв. Цената им се определя от репутацията на производителя, от качеството на образа, от функциите, които предлага устройството и т.н.

Системни изисквания на уеб камерите

Не всяка уеб камера работи на всеки компютър или операционна система. Обърнете внимание на компютъра и операционната система и след това проверете изискванията за уеб камерата, която е привлякла вниманието ви. Повечето от тях имат минимални изисквания за скоростта на процесора и паметта. Ако компютърът ви е нов, той вероятно ще отговаря на повечето минималните изисквания, но ако планирате да работите с видео с висока резолюция на по-стара система, може да срещнете проблеми със съвместимостта.

Резолюция

Високата резолюция при уебкамерите е от съществено значение. Колкото по-ниска е резолюцията толкова по-неясен е образът на екрана. Повечето нови уебкамери работят в HD формат. Когато избирате уебкамера не падайте под 720p.

  • 720p (1280×720) –  “HD”
  • 1080p (1920×1080) –  “Full HD”(FHD)

Стандартната резолюция на по-старите модели уеб камери е 640 х 480, която категорично не ви препоръчваме, тъй като при нея образът изглежда измит и пикселизиран.

Кадрова честота (FPS)

Честотата на кадрите се измерва в кадър в секунда, затова обърнете внимание на „fps“ на опаковката на уеб камерата. Високата честота при кадрите също е от голяма значимост. Образът при уеб камерите с ниска кадрова честота обикновено забива или направо замръзва за дадено време. Друг проблем с ниската честота на кадрите, освен накъсаното видео, е че често видеото и аудиото не са в синхрон.

Не купувайте камера с под 15 кадъра в секунда. Това е критичният минимум за видео стрийминг. В най-добрия случай вземете устройство с честота на кадрите от 30 кадъра / сек или повече.

Леща

Лещата улавя светлината върху обекта и после сензорът на камерата го превръща в цифров образ. Това означава, че с по-висококачествените лещи се постигат по-висококачествени изображения.

Типът леща се отразява на ефективността на уеб камерата. Някои евтини уеб камери имат пластмасови лещи, но ще е много по-разумно да се придържате към стъклени лещи. Те значително подобряват производителността без да има значителна разлика в цената.

Контрол на светлината

Някои камери предлагат изключителна чувствителност при слаба светлина, докато други не. Потърсете уеб камера, която може да се справя с ниска осветеност. Балансът на светлината е много важен при уеб камерите, особено ако ще ползвате устройството в по-затъмнени помещения.

Зуум

Някои модели уеб камери предлагат и опцията за дигитален зуум. Ако ще ползвате тази функция при видео записи на клипове или при конферентни разговори на живо е най-добре камерата ви да има и автофокус. Ако няма автофокус, при приближаване обектът може да е замъглен или размазан.

Автофокус

Ефективният автофокус с проследяване на лицето също е плюс, тъй като той гарантира, че камерата остава фокусирана върху лицето ви, дори ако се движите в кадър.

Микрофон

Това също е важна характеристика на уеб камерата. Трябва сами да прецените дали имате нужда от тази функция.

Тъй като уеб камерите не заснемат вече само изображение, но и записват звук, може би си струва да изберете уеб камера със стереомикрофони с подходящо намаляване на шума, за да потиснете бръмченето (или писъците). Някой нискобюджетни уебкамери са с микрофони, от които аудиото звучи роботски. По-скъпите камери са с микрофони, от които звуците са с естественото си звучене.

Посетете YouTube и потърсете примерни видеа. Освен ако не обмисляте да купите модел от неизвестен производител на камери, би трябвало да можете да намерите ревюта.

Да прави снимки

Друга, вече стандартна функция, е не само запис на видео, но и правенето на снимки. Потърсете уеб камера, която заснема изображенията с поне 2 мегапиксела. Повечето по-нови модели на уеб камери могат да правят снимки с много повече пиксели – 15-мегапикселовите снимки са често срещани.

Сензор за движение

В случай, че ще ползвате камерата си за видео наблюдение, то тогава е задължително да изберете модел, който е със сензор за движение. Ако камерата ви няма тази функция, а на вас ви е необходима, то тогава може да потърсите подходящ софтуер из мрежата.

Ефекти и филтри

Повлияни от характеристиките на някои мобилни приложения като Instagram, SnapChat, Facebook и други, производителите на по-новите модели уеб камери са включили различни ефекти и филтри в софтуера си.

Дизайн

Друга много удобна характеристика е подвижността на камерата. Както при мониторите, телата на някои модели уеб камери могат да се въртят хоризонтално и вертикално, както и да се накланят напред и назад.

С кабел или безжични уеб камери

Това не винаги е лесен избор: изцяло зависи от предназначението на уеб камерата, както и от вашия бюджет. Безжичните камери и USB камери могат да се предлагат с едни и същи параметри. Безжичните камери са по-скъпи, защото притежават удобството да бъдат позиционирани на различни места. USB камерите пък притежават удобството никога да не мислите за зареждането им.

Запис или Стрийминг

Съществува много тънка граница между записването на видео файл, който да бъде качен по-късно, и излъчването на видео разговори в реално време. Само защото една камера може да записва в 1080p, това не означава, че стриймингът на живо ще е със същата тази резолюция. Имайте това предвид следващия път когато ще правите излъчване на живо или ще водите видео чат.

Топ 10 Уеб Камери за 2019

Нашите предложения са базирани на най-търсените и продавани уеб камери в най-големите световни онлайн магазини, както и на предложенията и ревютата в най-значимите и достоверни сайтове за техника и иновации в света. За никой няма да е изненада, че в тази класация доминира производителя на видео и аудио техника Logitech.

 

Logitech HD Pro Webcam C920

Каква камера за компютър да си купите – Топ 10 Уеб Камери за 2019 – 12321

Снима FHD видео -1080p при 30 кадъра в секунда, с отлично качество на изображението без да се забавя или засича. Друга важна характеристика е, че може да прави снимки с 15 мегапиксела. Системата за автоматично фокусиране ви държи на фокус, дори ако се движите наоколо. Сдвоена с технология за проследяване на лица и откриването на движение, камерата знае, че трябва да държи вас на фокус, а не котката, която седи някъде на заден план.

C920 има също регулируеми настройки за експонация и светлинен баланс. Тя може да се монтира на статив, на бюрото ви или върху монитора. Камерата е с гъвкав дизайн и с ненадминато видео и аудио качество.

Logitech C922x Pro Stream

Каква камера за компютър да си купите – Топ 10 Уеб Камери за 2019 – 12322

Logitech C922x е почти идентичен с C920, но с няколко допълнителни подобрения за стрийминг на игри, за да оправдае увеличаването на цената. Все още можете да записвате 1080p видео при 30 кадъра в секунда като при предишния модел, но при C922x е добавено 720p резолюция при 60fps, което означава, че може да съответства на честотата на опресняване на вашата игра с 60 кадъра в секунда – и има интегрирана поддръжка за премахване на фона. C922x е със стъклен обектив с по-високо качество и по-добра корекция при слаба светлина. Ако тези допълнителни функции са важни за вас, C922x е чудесен избор.

 

Logitech Brio

Каква камера за компютър да си купите – Топ 10 Уеб Камери за 2019 – 12323

Logitech Brio се счита за една от най-добрите 4К уеб камери на пазара в момента. С резолюция от 2160p, работеща при 30fps или 1080p резолюция при 60fps, Brio е една от уеб камерите с най-висока резолюция.

Освен това е в състояние да записва в режим с висока динамична гама (HDR), ако имате съвместим дисплей, което я прави изключителна и с много крачки пред останалите камери. Удобна е за монтиране навсякъде в работната ви среда. Големият недостатък е много високата цена, на която се предлага.

Razеr Kiyo

Каква камера за компютър да си купите – Топ 10 Уеб Камери за 2019 – 12324

Перфектното решение за влогъри или геймъри с по-нисък бюджет! Пръстеновидната LED лампа прави възможно снимането на видео и в най-тъмните помещения.

Качеството на изображението също е доста добро, с добър контраст и прилична острота, и може да записва в 1080p при 30FPS или при 60FPS, ако намалите резолюцията до 720p. Има и стандартен адаптор за монтаж върху статив, ако предпочитате да не го монтирате на монитор.

AUSDOM 1080P HD 

Каква камера за компютър да си купите – Топ 10 Уеб Камери за 2019 – 12325

Ausdom е FHD 1080P уеб камера с възможност за запис на както на видео, така и на аудио (заради вградения микрофон). Тя ще промени начина, по който ще изглежда или звучи вашето видео. Уеб камерата е най-подходящ за настолни компютри и лаптопи.

Това, което я прави да се отличава от другите е, че има 360-градусова ротация, която отвежда това устройство на съвсем друго ниво. Освен това, тя предлага система за ръчно фокусиране, което създава допълнително удобство. Може да бъде монтирана навсякъде.

Mevo

Каква камера за компютър да си купите – Топ 10 Уеб Камери за 2019 – 12326

Mevo определено е най-добрата уебкамера за журналисти, пристрастените към социални мрежи, пътуващите блогъри и влогъри и  за всеки, който просто обича да заснема ежедневието си, когато не е у дома.

Mevo (или Mevo Plus) е предпочитаният избор за заснемане на реални кадри от самото й начало. Високото 4К качество (2160p) означава, че ще изглеждате по-добре на камерата, отколкото в реалния живот, а нейният дизайн, лека и преносима, означава, че можете просто да я пъхнете в чантата си и да я вземете навсякъде със себе си.

Тя дори се свързва с WIFI, така че можете да предавате на живо от всяко място, което си пожелаете.

Hue HD

Каква камера за компютър да си купите – Топ 10 Уеб Камери за 2019 – 12327

Hue HD се води за една от най-подвижните висококачествени уеб камери. Предназначена е за образователни цели. Може да се ползва при заснемане на рецепти или арт проекти върху бюро или маса. Има и вградена LED светлина, за да осветява записваните обекти. Качеството на звука и картината е повече от приемливо – 720p.

Microsoft LifeCam HD-3000

Каква камера за компютър да си купите – Топ 10 Уеб Камери за 2019 – 12328

LifeCam HD-3000 може да не предлага  FHD резолюция – камерата е с  720p при 30fps, но предлага много добро качество на картината, вградена стойка и шумоизолиращ вграден микрофон. Microsoft изтъква, че технологията TruColor на тази камера произвежда по-реалистични цветове и тонове на кожата, и изглежда, че се справя доста добре и в ситуации с ниска осветеност. Това устройство предлага автофокус.

Microsoft LifeCam Studio

Каква камера за компютър да си купите – Топ 10 Уеб Камери за 2019 – 12329

Насочена е към професионални потребители с големи монитори. LifeCam Studio предлага позната комбинация от 1080p за видео запис и 720p за видео разговори. Уеб камерата се върти на 360 градуса и може да се монтира на статив.

Устройството предлага и функцията автофокус. Широколентовият микрофон осигурява кристално чист звук, а системата TrueColor на Microsoft променя експозицията, за да бъдете винаги добре осветени. Това е чудесен избор за бизнес конференции и презентации.

Logitech C930e

Каква камера за компютър да си купите – Топ 10 Уеб Камери за 2019 – 12330

C930e идва с всичко, което очаквате от уеб камерите на Logitech: Бизнес ниво 1080p за видео запис и 30 кадъра в секунда за стрийминг, UVC H.264, съвместимост с най-новия софтуер на Skype и Microsoft Lync.

Обхватът на камерата е подобрен. С 90 градусов радиус на гледане, C930e може дори да се използва за видеоконференции с няколко човека. C930e е отлична уеб камера и няма вероятност да останете разочаровани.

 

Автор: Евгени Илиев

Евгени Илиев - управител на Izone.bg – 12939

Автор на статията

Георгиос Стамос

🙂

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.